nedelja, 21. december 2008

Aleksander Veliki – skrajšano (356 – 323 pr.n.št.)

Življenje Aleksandra Velikega
Aleksander Veliki je bil sin makedonskega kralja Filipa II. Njegov učitelj je bil znan grški filozof Aristotel. Po smrti očeta leta 336 pr.n.št., ki je umrl sredi priprav na vojno s Perzijo na poroki svoje hčerke Kleopatre, je zavzel prestol, star komaj 20 let.
Način Življenja
Navduševal se je nad Perzijo, saj si je omislil celo harem. Prizadeval si je postati absolutni vladar. V čast svojega konja Bukefala je dal v Indiji postaviti meso z njegovim imenom. Do ujetnikov je bil spoštljiv.
Vojaški pohodi
Sprva je moral Aleksander Veliki utrditi oblast v Makedoniji in Grčiji. Predvsem na S Makedonije so mu probleme povzročali Tračani in Iliri.
Leta 334 pr.n.št. se je odpravil na vojaški pohod proti Perzijskemu kraljestvu. Na pohod je krenil z vojsko, ki je štela okoli 5200 konjenikov.
Po prehodu Helesponta je prišlo so prve bitke med Perzijci in Makedonci – bitke pri Graniku. Brez večjega upora je zasedel vso obalo MA. Grške kolonije so se s tem rešile satrapov in si pridobile grške upravnike.
Bitka pri Isu leta 333 pr.n.št. je bila obračun Aleksandra in Dareja III. Aleksander je osvojil Sirijo in Palestino ter zajel vso Darejevo družino. Pot ga je nato vodila v Egipt, kjer so ga razglasili za sina sončnega boga in kjer je ustanovil mesto Aleksandrijo.
Leta 331 pr.n.št. je prišlo do odločilne bitke pri Gavgamelah, kjer je Perzijcem dobro kzalo, vendar so se nato prestrašili in izgubili bitko. Aleksander se je polastil Perzije, prestolnico Perzijskega kraljestvo (Persepolis) je dal požgati in perzijskega zaklada, sam pa se je oklical za vladarja Perzije.
Po velikih zmagah se je Aleksander odpravil v Indijo (327 – 325 pr.n.št.), prišel do reke Ind in celo osvojil današnji Pandžab. Zaradi utrujenosti vojske se je moral vrniti. Ob vrnitvi so v Suzah priredili množično poroko, na kateri se je poročil tudi Aleksander in sicer z eno od Darejevih hčera.
Sredi priprav na osvojitev sveta je leta 323 pr.n.št. umrl v Babilonu zaradi malarije star komaj 33 let.
Pomen Aleksandrove države:
Nastanek novih mest (Aleksandrije)
Širjenje grške kulture, znanosti, vzhodno Azijskih religij in jezika (Grščina postane svetovni jezik).

Ni komentarjev:

Objavite komentar