četrtek, 20. november 2008

RAZVOJ INDIJE

Indijska civilizacija se je razvila iz starejših neolitskih kultur, arheološke najdbe pa govorijo tudi o vplivu sumerske civilizacije, s katero so obstajali trgovski stiki.
Glavna mesta indske civilizacije so bila odkrita v dolini reke Ind. Ta mesta so Mohendžo Daro, Harappa, Kot Didži.
Ljudstvo, ki je ustvarilo to civilizacijo, se je imenovalo Dravidi.
Okoli 1400 pr.n.št. so se v Indijo naselili indoevropski Arijci in po dolgotrajnih bojih uničili indska mesta.
Med Indom in Gangesom so osnovali več državic.
Iz tega zgodovinskega obdobja izvira bogata zbirka verskih besedil v arhaičnem sanskrtu - zbirka VEDE, zato to obdobje od 1400- 550 pr.n.št. imenujemo Vedska Indija. Najstarejši del ved so Rigvede - verske himne.
Z nastankom držav se je spremenila religija in sestava družbe ter gospodarstvo.
V 6. st.pr.n.št. se je politično težišče preneslo na V Indije.
Za oblast so se bojevali številni knezi, okrepil se je tudi sloj meščanstva.
Premoženjske razlike so zahtevale novo vero, katera se je oblikovala ne prehodu iz 6. v 5. st.pr.n.št. in katere utemeljitelj je Siddhartha Gautama Buda (563 - 483 pr.n.št.)
Čas Bude je napovedal vzpon ene od svetovnih religij (budizem).
Na političnem področju so se v tem obdobju razvile velike ekspanzionistične države, najmočnejša med njimi je bila Magadha.
Glavna gospodarska vrednost je bila železo, cvetela je domača obrt, trgovino so financirali bankirji.
Ta razvoj je leta 327 pr.n.št. prekinil Aleksander Veliki, ki je najprej zavzel perzijski imperij, nato pa želel priključiti tudi njegove indijske province. Privlačilo ga je legendarno Indijsko bogastvo. V svojih osvajanjih je prišel vse do Pandžaba, a se je moral zaradi izčrpanosti vojske umakniti.
Po Aleksandrovem umiku iz Indije, se je razvila močna zavest o indijski enotnosti. Čandragupti (321 - 297 pr.n.št.) je bil mlad vojščak, ki je najprej osvobodil zahodne province, nato premagal vladarja Magadhe in leta 320 pr.n.št. ustanovil lastno dinastijo Maurija.
Maurijska doba (320 - 185 pr.n.št.) je ena najslavnejših dob indijske zgodovine. Čandragupti je imel v rokah vso S Indijo od Hindukuša do Bengalije in nekatera območja j Indije. Kraljestvo je bilo dokaj centralizirano.
Maurijski imperij je dosegel vrh pod njegovim vnukom Ašokom (274 - 236 pr.n.št.). V tem času je postal budizem vodilna religija v Indiji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar